About us
Hallo! Ik ben Gijs Kummeling: arts, ervaringsdeskundige en oprichter van Sleep-e-Clinic.
Je leest het goed, ik ben ervaringsdeskundige. Ik heb jarenlang slecht geslapen en weet dus hoe belemmerend slaapproblemen kunnen zijn voor je dagelijkse functioneren. Daarbij heb ik een hele tijd slaapmedicatie gebruikt: onverstandig wist ik, maar ik had destijds geen betere oplossing. Op een gegeven moment besloot ik dat het zo niet verder kon en heb ik me laten onderzoeken bij een gespecialiseerde kliniek. Dat onderzoek hielp me echter niet verder: er werd geen medische oorzaak gevonden. Daarop ging ik zelf op zoek naar de beste methode om mijn slaap te verbeteren. Slaapmedicatie was zeker niet de oplossing gezien alle bijwerkingen, daar was ik al snel achter.
Uiteindelijk bleken thuismetingen de oplossing te zijn. Ten eerste kwam ik erachter dat mijn slaap vaak beter was dan ik dacht, wat me vanzelfsprekend geruststelde. Alleen al daardoor ging ik beter slapen. Ten tweede gaf deze methode me inzicht in welk gedrag me kon helpen om (snel) tot betere slaap te komen. Ten derde bleek het een enorme steun in de rug om van de slaapmedicatie af te komen.
De verbetering van mijn slaap en vooral het stoppen met slaapmedicatie heeft mijn kwaliteit van leven een enorme boost gegeven. Ik voel me fitter, helderder, heb veel meer zin om dingen te ondernemen. Ik raak ook minder snel geprikkeld of geïrriteerd.
Achteraf was ik stomverbaasd dat mijn eigen arts me deze medicatie zo lang heeft voorgeschreven, en dat ik er zo lang mee door ben blijven gaan, zonder het te hebben over de vraag hoe ik er weer vanaf kon komen. Daardoor raakte ik nieuwsgierig naar hoe vaak zo’n situatie als de mijne voorkomt. Tot mijn grote verwondering blijken in Nederland 1,5 miljoen mensen (!) slaapmedicatie te gebruiken. Die mensen gebruiken gelukkig niet allemaal dagelijks een slaapmiddel, maar wel regelmatig. Ze zijn daarvan in meer of mindere mate dus afhankelijk, ofwel verslaafd. Verslaving aan slaapmedicatie vormt met deze 1, 5 miljoen gebruikers een groter volksgezondheidsprobleem dan drugs en alcohol bij elkaar opgeteld.
We weten als artsen heel goed dat slaapmedicatie over het algemeen maar kort (twee weken) helpt, waarna het snel verslavend wordt en nog puur bijwerkingen geeft. Toch blijven we het zo massaal voorschrijven.
Het valt me op dat er weinig aandacht is voor deze enorme afhankelijkheid van slaapmedicatie. Voor mij is dat de belangrijkste motivatie om deze behandelmethode met thuismetingen, cognitieve gedragstherapie en artificial intelligence beschikbaar te maken voor mensen die slecht slapen. Enerzijds om te voorkomen dat ze slaapmiddelen gaan gebruiken, anderzijds natuurlijk ook om ze er vanaf te helpen, waarbij het laatste wellicht nog uitdagender is. Er moet echt iets veranderen aan het huidige voorschrijfgedrag van artsen, maar bovenal moeten mensen het gevoel krijgen dat ze zélf van hun slaapproblemen af kunnen komen zonder (langdurig) medicijngebruik. Dit denk ik te kunnen bieden met deze behandelmethode.